Lær ysting på kjøkkenet med Lizas småbruk – gouda og camembert –
Lær å lage gouda, camembert, ricotta og brunost!Kl 9:30: Velkomst og introduksjon med kaffe og hjemmelaget kake.
1. del: Siden ysting krever tid, starter vi med å varme opp eller kjøle ned til riktig temperatur og tilsette melkesyrekultur i blandingene til gouda og camembert. Mens vi venter, går vi grundig gjennom prosessen fra melk til ost og ser på hvordan denne kan tilpasses et vanlig kjøkken med enkelt utstyr. Merk at vi ikke lager ekte camembert og gouda, men norske varianter inspirert av disse. Vi befinner oss tross alt i Norge, ikke Frankrike eller Nederland
2. del: Når temperaturene er riktig, tilsetter vi løype og muggkultur, og deltakerne skjærer og rører i ostemassen for å separere ostemassen fra mysen. Vi vil lære å lese ysteoppskrifter og «oversette» dem til forholdene på et hjemmekjøkken.
3. del: Gouda- og camembertostene legges i former. Goudaen får et lett press. Hittil har alle laget sine egne oster, men nå samler vi mysen fra alle ostene slik at vi kan utvinne ricotta og starte kokingen av brunost.
Kl 13:00: Sein lunsj i vinterhagen, med hjemmelaget og småskala-produsert mat. Etter lunsj kan de som ønsker, ta en omvisning på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og holder sauer og høner. Vi smaker på et utvalg oster – hjemmelagde, norskproduserte og noen utenlandske.
4. del: Ostene snus og får en lett oppvarming, mens goudaen gis litt mer press. Vi rører i brunosten. Deretter ser vi på variasjoner over oppskriftene vi har fulgt og hvordan man kan tilpasse oppskrifter til tilgjengelige ingredienser og kjøkkenforhold. Vi gir også tips til bruk av hjemmeutstyr i ysteprosessen, og selvfølgelig smaker vi underveis.
5. del: Ostene snus og får et økt press. Vi smaker på ricottaen, og brunosten blir kanskje ferdig nå. Mens de andre ostene dreneres videre, tar vi kaffe med hjemmelagde kjeks og diskuterer hvordan ostene kan lagres og modnes hjemme for best resultat.
Kl 16:00: Avslutning. Vi pakker ostene, og hver deltaker får med seg ostene de har laget i løpet av dagen.
Kurset passer for deg som har vært på vårt første kurs, har litt erfaring med ysting hjemme, eller har grunnleggende kjennskap til ysting. Men alle er selvsagt hjertelig velkommen – og alle vil få til ostene i løpet av dagen.
Vi yster med fersk, upasteurisert melk, så kurset er ikke egnet for gravide eller personer med nedsatt immunforsvar.
Kurset holder på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse
Pris: 2490 kr. Maks 10 deltakere.
Hjertelig velkommen på kurs!
Bestill plass på ystekurs 24.januar 2025